|
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ KULÜBÜ
SOSYAL KULÜPLER YÖNETMELİĞİ
OKULUN ADI :
SOSYAL KULÜBÜN ADI : BİLİNÇLİ TÜKETİCİ KULÜBÜ
BİRİNCİ BÖLÜM
AMAÇ: SOSYAL ETKİNLİKLERİN AMACI
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM TOPLUM HİZMETİ d) Öğrencinin seçtiği toplum hizmeti
çalışmaları sonucunda velisinin izni alınır (EK–11). SOSYAL KÜLÜP BAŞKANININ GÖREVLERİ 1. Kulübün çalışmalarından, yıllık çalışma programının uygulanmasından birinci derece sorumludur. 2. Sosyal kulüp başkanının görevleri şunlardır: a. Kulüple ilgili bütün dilekleri alır, üyeleri kol toplantısına çağırır. b. Diğer eğitici Kulüplerle işbirliği yapar. c. Rehber öğretmenin gözetim, denetim ve yönlendirmelerini kol üyelerine iletir. d. Genel kurulda Kulüple ilgili eleştirileri cevaplandırır. e. Kulüple ilgili harcamaları saymanla tespit ederek Kulüpler yönetim kuruluna bildirir. f. Kulüple ilgili yönetim kurulu toplantılarına başkanlık eder.
SOSYAL KULÜP BAŞKAN YARDIMCISININ GÖREVLERİ Sosyal kulüp başkan yardımcısının görevleri şunlardır: a. Sosyal kulüp başkanının bulunmadığı hallerde başkanın görevlerini yerine getirir. b. Kulübün demirbaş eşyalarının kaydını tutar ve sorumlu olur. c. Başkanın Kulüple ilgili vereceği görevleri yerine getirir.
SEKRETERİN GÖREVLERİ Sekreterin görevleri şunlardır: a. Kararları karar defterine yazarak üyelere imzalatır. b. Kulüplerle ilgili yazışmaları yapar, takip eder. c. Kulüple ilgili belgeleri dosyalar, düzenler.
SAYMANIN GÖREVLERİ Saymanın görevleri şunlardır: a. Kulübün para işlerini yürütür. b. Kulübün giderleri ile ilgili belgelerin suretlerini çıkarıp asıllarını Sosyal Kulüp Yön. Kuruluna verir. c. Sosyal Kulübün yıllık gelir-giderleriyle ilgili yıllık tahmini bütçeyi başkanla birlikte hazırlar.
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ KULÜBÜNÜN KURULUŞU1. Sosyal Kulübün yönetmelik hükümlerine göre sınıf ve şubelerden seçilen (...................) öğrenciden oluşmuştur. 2. Sosyal Kulübün Danışman öğretmeni Mehmet ÖCAL’dır. 3. Genel kurulca kulüp yönetimi için yönetim kuruluna seçilen üyeler kendi aralarında iş bölümü yaparak; Başkanlığa (................................................................................................), Başkan yardımcılığına (..............................................................................), Sekreterliğe (...............................................................................................), Saymanlığa (................................................................................................), ve üyeliğe de (..................................................................................................) seçilmişlerdir. 4. Kulüp denetim kuruluna (........................................................................) seçilmişlerdir.
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ SOSYAL KULÜBÜNÜN ÇALIŞMA ALANI: Kulüp şu alanlarda faaliyetlerde bulunur: a. Sosyal Kulüp, gerek kendi üyelerinin gerek okulun bütün öğrencilerinin görüş, seziş, buluş ufuklarını geliştirici çalışmalara yer verir. b. Çeşitli konularda yarışmalara yer vererek teşvik edici örneklemeler yapar. c. Bulunulan yöredeki çocuk sorunları ile ilgili bilgiler toplayıp bunların panolarda sergilenmesini sağlar. d. Sosyal Kulübün amacına uygun resim, sergi, film, slaytlar hazırlayıp gösterir. e. Sosyal kulüp saatlerinde eğitici konuşmalar hazırlar. f. Çocuklara haklarını öğretici yazılar ve resimler hazırlar ve bunu kulüp panosunda sergiler, sınıflarda açıklayıcı konuşmalar yapar.
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ SOSYAL KULÜBÜNÜN TUTACAĞI DEFTER VE DOSYALAR: Sosyal Kulüp şu defter ve dosyaları tutar: a. Toplantı karar defteri. b. Gelir-gider defteri. c. Harcamalar dosyası. d. Evrak dosyası ve zimmet defteri. e. Demirbaş defteri.
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ KULÜBÜNÜN SORUMLU OLDUĞU KİŞİ VE KURULLAR: Sosyal Kulüp yönetim kurulu: a. Okul müdürüne, b. Görevli müdür yardımcısına, c. Sosyal kulüp danışman öğretmenine, d. Rehber öğretmenler kuruluna, e. Kulüp başkanlar kuruluna, f. Kulüp genel kuruluna, karşı sorumludur.
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ KULÜBÜNÜN İŞBİRLİĞİ YAPACAĞI DİĞER EĞİTİCİ KULÜPLER VE KURUMLAR: Bilinçli Tüketici Kulübü şu sosyal kulüp ve kurumlarla işbirliği yapar. (Okulda Kurulu Olanlardan)
1. Kültür ve Edebiyat Kulübü 2. Yayın ve İletişim Kulübü 3. Müzik Kulübü 4. Resim Kulübü 5. Folklor Kulübü 6. Tiyatro Kulübü 7. Kütüphanecilik Kulübü 8. Sivil Savunma Kulübü 9. Gezi, Tanıtma ve Turizm K. 10. Çevre Koruma Kulübü 11. Satranç Kulübü 12. Hayvanları Koruma Kulübü 13. Sosyal Dayanışma ve Yar. K. 14. Yeşilay Kulübü 15. Sağlık, Temizlik, Beslenme K. 16. Kızılay Kulübü 17. Spor Kulübü 18. Bilim–Fen ve Teknoloji Kulübü 19. Fotoğrafçılık Kulübü 20. Trafik Güvenliği ve İlkyardım K 21. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kulübü 22. Okul Müzesi Kulübü 23. İzcilik Kulübü 24. Bilinçli Tüketici Kulübü 25. Meslek Tanıtma Kulübü 26. Demokrasi, İnsan Hakları ve Yurttaşlık Kulübü 27. Engellilerle Dayanışma Kulübü 28. Yeşili Koruma Kulübü 29. Çocuk Hakları Kulübü 30. Felsefe Kulübü
YÜRÜRLÜK: Bu tüzük okul müdürünün onayı ile yürürlüğe girer.
Yönetim Kurulu
....................................................... .......................................................
Başkan Başkan Yardımcısı
....................................................... .......................................................
Sekreter Sayman
İncelendi Uygundur ......../......./200… ......../......../200...
Mehmet ÖCAL …………………. Danışman Öğretmen Okul Müdürü
NUSAYBİN CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULU MÜRDÜRLÜĞÜNE
Okul genelinde mevcut sosyal kulüplerden Bilinçli Tüketici Kulübünün, …../……/……. tarihinde Öğretmenler odasında, Saat 13.30 ile 14.30 arasında aşağıda belirttiğimiz gündem maddelerini görüşmek üzere toplantı yapmak istiyorum. Gereğinin yapılmasını arz ederim.
Danışman Öğretmen Danışman Öğretmen
Mehmet ÖCAL ............................................
GÜNDEM MADDELERİ: 1. Öğrencilerle tanışma. 2. Kulüp yönetim ve denetleme kurulunun seçimi. 3. Diğer kulüplerle işbirliğinin yapılması. 4. Kulübün amaçları ve görevleri. 5. Öğrencilerin kulüp çalışmalarında görevlendirilmesi. 6. Yapılan ve yapılacak çalışmalar.
UYGUNDUR …../…../…..
……………… Okul Müdürü
GÖRÜŞME TUTANAĞI:
Bilinçli Tüketici Kulübünün toplantısı …../…../….. tarihinde saat 13.30’da Öğretmenler odasında istiklal marşının okunması ile başladı. Öğrencilere hoş geldiniz dilekleri belirtilerek öğretmenler ve öğrenciler kendilerini tanıttılar. Gündem maddeleri okundu. Bilinçli Tüketici Kulübünün diğer kulüplerdeki ve özelliklede kulübümüzde görevli arkadaşlarımızla işbirliği yapılması gerektiğini .................................................. belirtti. Kulübün öneminin ve anlamının okuldaki tüm öğrencilere anlatılması gerektiğini .......................... belirtti. Diğer arkadaşlarla işbirliği yapılarak kulüple ilgili şiir, yazı ve resimlerin uygun olanlarını bu öğretim yılında sınıf ve okul panolarına asılmasını................................................... önerdi. Panolara asılacak yazı, resim ve şiirlerin incelenmek için bir yazı inceleme komisyonu, asmak için pano düzenleme komisyonu kurulmasını ..................................................... söyledi. Panolara asılan yazı, şiir ve resimlerin toplanıp bir dosya oluşturulmasını .................... ………….. belirtti. Bilinçli Tüketici Kulübünün öneminin anlatılmasını ....................................... söyledi. Kulübde görevli tüm öğrencilerin mutlaka görevlerini yerine getirmelerini ve kulüp başkanlığına seçilen öğrenciyle kulüple ilgili olarak ilişkide bulunmalarının önemini ................................... belirtti. Sosyal kulüple ilgili tüm faaliyetlerde tüm görevlerin öğrencilere verilmesini ve öğretmenlerin sadece gözlemci, yönlendirici, denetimci olarak katılmalarını .............................................. söyledi.
Danışman Öğretmen Danışman Öğretmen
Mehmet ÖCAL ............................................
…………… Okul Müdürü
K A R A R T U T A N A Ğ I
Görüşme tutanağındaki görüşmeler aynen kabul edildi. Bu doğrultuda; 1. Kulübümüzde görevli öğrenciler tarafından Bilinçli Tüketici Kulübünün anlam ve önemi kendi sınıflarında tüm öğrencilere anlatılacak. 2. Yine iş birliği yapılarak şiir, resim ve güzel yazıların uygun olanlarının inceleme komisyonu tarafından incelenip, pano düzenleme komisyonuna verilip panolara bu öğretim yılı içinde asılarak kalmaları sağlanacak. 3. Bilinçli Tüketici sözleşmesinin örnekleri okul panolarında sergilenecek. 4. Çocuklarla ilgili hastalıklar konusunda bilgilendirici çalışmalar yapılacak. 5. Bilinçli Tüketici Kulübünün yönetim kuruluna ........................................................... , 6. Bilinçli Tüketici Kulübünün Başkanlığına, …………………………………………………, 7. Bilinçli Tüketici Kulübünün Başkan Yardımcılığına .............................................................., 8. Bilinçli Tüketici Kulübünün Saymanlığına ............................................................................, 9. Bilinçli Tüketici Kulübünün Sekreterliğine ............................................................................, 10. Bilinçli Tüketici Kulübünün Asil üyeliğine............................................................................., 11. Bilinçli Tüketici Kulübünün İnceleme Komisyonuna ............................................................., 12. Bilinçli Tüketici Kulübünün Pano Düzenleme Komisyonuna ................................................., İsimli öğrenciler seçilmişlerdir. 13. Yıllık çalışma programı hazırlandı.
Toplantı …../…../……. tarihinde Öğretmenler odasında Saat: 11.30’da başlamış ve saat 12.30’da sona ermiştir.
Danışman Öğretmen Danışman Öğretmen
Mehmet ÖCAL ............................................
…………… Okul Müdürü
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ KULÜBÜNÜN 2005 – 2006 ÖĞRETİM YILIÇALIŞMA TAKVİMİ
EYLÜL - EKİM – KASIM
ARALIK – OCAK
ŞUBAT – MART
NİSAN – MAYIS
HAZİRAN
Danışman Öğretmen Mehmet ÖCAL
……………………………… Okul Müdürü
CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULUBİLİNÇLİ TÜKETİCİ KULÜBÜGÖREVLİ ÖĞRENCİ LİSTESİDİR
1-A ………………………... ………………………... ………………………... 1-B ………………………... ………………………... ………………………... 1-C ………………………... ………………………... ………………………... 1-D ………………………... ………………………... ………………………... 2-A ………………………... ………………………... ………………………... 2-B ………………………... ………………………... ……………………….. 2-C ………………………... ………………………... ………………………... 2-D ………………………... ………………………... ………………………... 3-A ………………………... ………………………... ………………………... 3-B ………………………... ………………………... ………………………... 3-C ………………………... ………………………... ………………………... 3-D ………………………... ………………………... ………………………... 4-A ………………………... ………………………... ………………………... 4-B ………………………... ………………………... ………………………... 4-C ………………………... ………………………... ………………………... 4-D ………………………... ………………………... ………………………... 5-A ………………………... ………………………... ………………………… 5-B ………………………... ………………………... ………………………... 5-C ………………………... ………………………... ………………………... 5-D ………………………... ………………………... ………………………... 6-A ………………………... ………………………... ………………………... 6-B ………………………... ………………………... ………………………... 6-C ………………………... ………………………... ………………………... 7-A ………………………... ………………………... ………………………... 7-B ………………………... ………………………... ………………………... 7-C ………………………... ………………………... ………………………... 8-A ………………………... ………………………... ………………………... 8-B ………………………... ………………………... ………………………... 8-C ………………………... ………………………... ………………………...
Danışman Öğretmen Mehmet ÖCAL
……………………. Okul Müdürü
EK–3
SOSYAL ETKİNLİKLER YILLIK ÇALIŞMA PLÂNI
Okulun Adı : ....................................................
Öğretim Yılı : 200..../200......
Öğrenci Kulübü Temsilcisi Danışman Öğretmen Okul Müdürü Adı Soyadı: Adı Soyadı Adı Soyadı Sınıfı: İmza: İmza: İmza:
EK–4 SOSYAL ETKİNLİKLER PROJE ÖNERİ FORMU
Proje önerileri aşağıdaki bilgileri içeren birkaç sayfadan ibaret olmalıdır.
Öğrencinin Adı Soyadı: ................................................................................ Sınıfı ve numarası: ........................................................................................ Tarih: ............................................................................................................. Danışman Öğretmen: .....................................................................................
Sunuş: Öğrencinin bu projeyi yapma amacı ve genel olarak beklediği sonuçlar
Süreç: Hangi çalışmaların yapılacağı ve bu projeden kimin ya da kimlerin nasıl yararlanacağı aşamalarıyla gösterilecektir.
Sonuçların analizi: Bu bölüm proje gerektiriyorsa doldurulmalıdır. Sonuçlar nasıl ele alınacak ve analiz edilecek.
Kaynakça: Yararlanılan tüm kaynaklar eklenecek. Not: Kaynak göstermeksizin başkalarından alınan bilgiler fikir hırsızlığı olarak kabul edilir.
Tahmini Bütçe: Projenin gerçekleştirilmesi sırasında yapılacak işler için para gerekiyorsa bu bölümde hangi aşamada ne kadar para gerektirdiği belirtilecek.
Zaman Çizelgesi: Projenin hangi zamanda, hangi işin kim tarafından ve nerede yapılacağını gösteren bir çizelge eklenecektir.(EK–6)
Ekler:
Varsa ekler konulacak
Tüm proje önerileri danışman öğretmen rehberliğinde yapılacak ve ilgili yerlere sunulacaktır. Proje çalışmaları, proje önerilerinin kabul edilmesinden sonra başlayacaktır
EK–5
SOSYAL ETKİNLİKLER PROJE SONUÇ RAPORU Proje önerileri kabul ve uygulaması sonucunda öğrenciler tarafından, aşağıdaki formata uygun bir şekilde sonuç raporu hazırlanır. Öğrencinin Adı Soyadı:................................................................................ Sınıfı ve numarası....................................................................................... Tarih:.......................................................................................................... Danışman Öğretmen:...................................................................................
Kapak Sayfası Öğrencinin bu projeyi yapma amacı veya problemi bir kapak sayfasında belirtilecektir.
Teşekkür sayfası: Varsa çalışmalar sırasında yardımları olan kişilere(danışman öğretmen, veli, ailenizdeki diğer kişiler)teşekkür edilecek sayfadır. İçindekiler sayfası,
Giriş: Yapılan çalışmanın konusu, amacı, niçin yapmak istediğiniz. Bu raporun kimlerin işine yarayabileceği gibi konular yer alır. Okuyucunun ilgisini çekebilecek sizin yaptığınız veya bir yerlerden aldığınız resimler fotoğraflar yer alabilir.
Süreç: Planlanan çalışmaların plana uygun gidip gitmediği nedenleri, Proje önerisinde gösterildiği hâlde yapılamayan çalışmalar ve nedenleri hangi çalışmaların yapıldığı belirtilecektir.
Sonuçların analizi: Yapılan çalışmaların sebep sonuç ilişkileri proje çalışmasının etkileri projenin yapılması sırasında ortaya çıkan düşünceler, planlanmayıp da uygulama sırasında gerektiği fark edilen ancak planlanmadığı için uygulanmayan çalışmalar ve planlansaydı proje sonuçlarına olabilecek etkileri, nerede hata yapıldı, hangi konularda başarılı olundu? Elde edilen bilgiler işe yarar mı, anlamlı mı, yeterince bilgiye ulaşıldı mı? Mantıksal hatalar var mı? Elde edilenler ikna edici mi? Bir sonuca veya cevaba varabilir miyim? Gibi konular bu bölümde yer alır.
Sonuç: Bu proje sırasında neler öğrenildi, hangi beceriler kazanıldı. Proje hedeflerine ulaştı mı? Bu çalışmaların sonucunda kimlerin yararlandığı veya hangi ürünlerin alındığı. Proje geliştirilmek istense başka hangi çalışmaların yapılabileceği gibi konular yer alır.
Kaynakça: Yaralanılan tüm kaynaklar eklenecek. Not: Kaynak göstermeksizin başkalarından alınan bilgiler fikir hırsızlığıdır.
Ekler: Resimler, fotoğraflar, alıntılar ve tüm çalışmaları içeren her türlü belgeler bu bölüme konacaktır Tüm Proje Final Raporları danışman öğretmen rehberliğinde yapılacak ve değerlendirilecektir. EK–6
EK–7 SOSYAL ETKİNLİKLER ÖĞRENCİ DEĞERLENDİRME FORMU 1.Başkalarına ne şekilde/ nasıl yardımcı olmamı sağladı? 2.Kişisel olarak yararlandım mı? 3.Davranış ve düşüncelerimde bir değişikliğe neden oldu mu? 4.Yaratıcı düşüncemi destekler yapıda mıydı? 5.Yeni teknik ve becerileri öğrenmemi sağladı mı; Bu alanlardaki becerilerimi ve düzeyimi nasıl değerlendiriyorum? 6.Etkinliğe okullar arası veya uluslar arası boyut kazandırabildim mi? 7.Çalışmalara katılmaktan hoşlandım mı? 8.Hangi yönlerde daha iyi olabilirdim? 9.Öğrenci kulübünde yeterli olabildim mi? 10.Toplum hizmetinde yeterli olabildim mi? 11.Bu sosyal etkinliklere katılmamın en önemli katkısı ne oldu? 12.Sosyal etkinliklere katılmamın başka ne tür yararları oldu? Öğrencinin Adı Soyadı Katıldığı Öğrenci Kulübü Tarih İmza
Not: Öğrenci bu formdaki soruları cevaplandırarak sınıf öğretmeni, sınıf/şube rehber öğretmeni veya danışman öğretmene verir.
EK–8 SOSYAL ETKİNLİKLER DANIŞMAN ÖĞRETMEN DEĞERLENDİRME FORMU
Tarih İmza
Not: Bu form, öğrencinin danışmanlığını yapan sınıf öğretmeni, sınıf/şube rehber öğretmeni veya danışman öğretmen tarafından doldurularak okul müdürüne teslim edilir.
EK–9
GÖNÜLLÜ VELİLER HANGİ İŞLERİ YAPABİLİR
Gönüllü veliler, Gönüllü Veliler Başvuru Formunu öğretim yılı başında doldurarak Sosyal Etkinlikler Kuruluna verirler. Bu çalışmalardan uygun görülenlerin uygulamaya konulması amacıyla aşağıdaki işleri yapabilirler. 1. Ana sınıflarında belirtilen zamanlarda kısa bir öykü okumak. 2. Kütüphane, Fen ve Teknoloji, bilgisayar laboratuarının sürekli açık tutulabilmesi için belirli sürelerde sözü edilen yerlerde rehberlik yapmak. 3. Belirtilen süreler içerisinde bilgisayar, ebru, resim, seramik vb. konularda kurs vermek. 4. Gerektiğinde öğrenciler için toplum hizmeti yapılacak kurum/kuruluşlardan randevu almak. 5. Öğrenci taşımasına uygun bir araçla öğrencileri bir yerden başka bir yere götürmek. 6. Bir mektubu postaya vermek. 7. Okulun bir aracını tamir etmek. 8. Kırılan bir pencereyi takmak. 9. Bahçeye bir fidan dikmek 10. Bahçede belli bir bölgenin bakımını üstlenmek. 11. Öğrencilerin gezilerine refakat etmek 12. Gezilerin organizasyonunu yapmak
EK–10 GÖNÜLLÜ VELİ BAŞVURU FORMU
Adı Soyadı :...................................................................
Mesleği :.................................................................
Emekli ise emekli olduğu kurum :................................................................
Yaşı :................................................................
Sabit Telefonu :................................................................ Cep Telefonu :................................................................ Adresi :................................................................
Hangi işi yapabileceği :........................................................... 1) :......................................................................... 2) :......................................................................... 3) :......................................................................... Yapacağı işin kesin Tarihi ve saati :............................................................
Varsa yapılacak işe ilişkin belge ve sertifikası :..................................................
Varsa okul tarafından temin edilmesini istediği araç gereçler :.....................................................
Okulun koordinasyonuna ihtiyaç duyulan kurum ve kuruluşlar :.....................................................
Kendisinin koordinasyon sağlayacağı kurum ve kuruluşlar :..........................................
Gönüllü Veli Sosyal Etkinlikler Kurulu Başkanı
Adı Soyadı Adı Soyadı
İmzası İmzası
EK–11
VELİ İZİN BELGESİ
Velisi bulunduğum ..................... sınıfı ...................... nolu öğrencinin planlanan .............................................. toplum hizmeti çalışmasına katılmasında herhangi bir sakınca görmediğimi bildiririm. …../…../ 2005
Veli Adı Soyadı İmza
Adres: ……………………………………………………… Tel: ………………………………
|
||||||||||||||||||||||||
şiir edebiyat Öğretmenler Günlük ve Yıllık Planlar Öğretmenler Forumu Edebiyat Forumu Sohbet Gazeteler video dershane öss kpss oks rüya tabirleri videolar
video izle evden eve nakliyat www.weblopedi.com www.seckinoyunlar.com www.gazetesaati.net www.matematikogretmenleri.com www.edebiyatfakultesi.com